Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ 2014-2021
Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για την περίοδο 2014–2021 (EEA Grants) αποτελεί τη συνεισφορά των χωρών Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας. Στόχος του είναι η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ υποστηρίζει προγράμματα και έργα που προωθούν την κοινωνική ένταξη, την καινοτομία, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους κρίσιμους τομείς ανάπτυξης.
Ποια ήταν τα έργα του προγράμματος;
Για την περίοδο 2014-2021, τα EEA Grants κατανέμουν συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 116,7 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στην Ελλάδα μέσω του Πρωτοκόλλου 38c. Η κατανομή των πόρων ανά τομέα υποστήριξης είναι η εξής:
Τα έργα που υποστηρίχθηκαν καλύπτουν πολλαπλούς τομείς, όπως:
- Άσυλο και μετανάστευση: 33 εκατ. ευρώ
Επενδύσεις για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ασύλου και την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
- Καινοτομία και επιχειρηματική ανάπτυξη: 21,5 εκατ. ευρώ
Κεφάλαια που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση καινοτόμων λύσεων, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
- Ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών: 12 εκατ. ευρώ
Χρηματοδότηση που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών σε σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
- Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: 11,5 εκατ. ευρώ
Πόροι που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.
- Μείωση της φτώχειας και κοινωνική ένταξη: 11,5 εκατ. ευρώ
Επενδύσεις που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη στήριξη ευάλωτων ομάδων, με έμφαση στην κοινωνική ένταξη.
- Χρηστή διακυβέρνηση, λογοδοσία και διαφάνεια: 7 εκατ. ευρώ
Χρηματοδότηση που ενισχύει τις θεσμικές δομές, προωθεί τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Αυτά τα έργα συνδυάζουν ψηφιακές υποδομές και θεσμικές καινοτομίες που ενισχύουν τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στη δημόσια διοίκηση.
Βασικά ορόσημα του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ 2014-2021
- 3 Μαΐου 2016: Υπογραφή συμφωνίας για τα EEA & Norway Grants μεταξύ Νορβηγίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έναρξη της συνεργασίας έθεσε τις βάσεις για τη χρηματοδότηση έργων που θα υποστηρίξουν την κοινωνική ένταξη, την καινοτομία και τη διαφάνεια σε ευρωπαϊκές χώρες.
- Νοέμβριος 2016 – Σεπτέμβριος 2017: Περίοδος διαπραγμάτευσης μεταξύ Νορβηγίας και Ελλάδας για τον προσδιορισμό των αναγκών της χώρας και των τομέων που θα υποστηριχθούν μέσα από το πρόγραμμα. Αυτή η φάση ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωση των στόχων και των προτεραιοτήτων.
- 31 Οκτωβρίου 2017: Υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ των Δότριων χωρών και της Ελλάδας, που περιλάμβανε την έγκριση εννέα νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης. Από αυτό το σημείο και έπειτα, ξεκίνησε η ανάπτυξη των προγραμμάτων και οι ανοιχτές προσκλήσεις για προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση.
- 2020: Ανακατανομή αποθεματικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, έγινε επανεξέταση και προσαρμογή των προγραμμάτων, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και η προσαρμογή στις τρέχουσες ανάγκες.
- 30 Απριλίου 2024: Ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής περιόδου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την επιτυχή επίτευξη των στόχων και την αποτίμηση του αντίκτυπου των έργων, που περιλαμβάνουν την κοινωνική ενσωμάτωση, τη διαφάνεια, την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτά τα ορόσημα αποτελούν τις σημαντικές φάσεις του προγράμματος EEA Grants για την περίοδο 2014-2021 και καταδεικνύουν τα βασικά βήματα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.